Puijon kisat

Kaikki talviurheiluun netistä

Katso kauppa

Mitkä ovat Puijon kisat?

Kuopio tunnetaan talviurheilun huippupaikkana erityisesti Puijon vuoksi. Puijon kisat ovatkin jo käsite, jonka jokainen talviurheilun ystävä tunnistaa. Sen lähialueelta löytyvät mahdollisuudet murtomaahiihtoon kuin mäkihyppyyn. Sen lisäksi Puijolla ollaan kilpailtu myös yhdistetyssä, jossa kilpaillaan siis sekä mäkihypyssä että hiihdossa. Yhdistetty kuuluu suomalaisten menestyslajeihin. Puijossa on pitkä historia talviurheilun saralla. Kuopiossa pidettiin ensimmäiset suurhiihdot jo vuonna 1887, jotka järjesti Kuopion Hiihtoseura. Kyseisellä hiihtoseuralla on siis myös pitkät perinteet ja seura on edelleen toiminnassa. Puijo tunnetaan myös ensimmäisestä Puijon hiihdosta, joka hiihdettiin vuonna 1916.

Varsinaisen hiihtostadionin rakentamisen aika tuli kuitenkin paljon myöhemmin. Puijo torni avattiin yleisölle vuonna 1963, joten se on ollut käytössä jo hyvän aikaa. Hiihtostadionia taas on rakennettu pitkän aikaa. Sitä rakennettiin vuosina 1925- 2002.

TUNNETUIMMAT PUIJON KISAT

TUNNETUIMMAT PUIJON KISAT

Puijolla on pidetty paljon legendaarisia hetkiä sisältäviä kisoja. Näistä kisoista Puijo on tunnettu erityisesti:

• MÄKIHYPYN CONTINENTAL CUP​: Maailmancupin jälkeen arvostetuin mäkihyppykilpailu

• MÄKIHYPYN FIS CUP: Kansainvälisen hiihtoliiton järjestämä mäkihyppycup

• YHDISTETYN MAAILMANCUP: Yhdistetyn maailmancup on lajin halutuimpia pokaaleja

PUIJO TORNI YHDISTETYN JA MÄKIHYPYN NÄYTTÄMÖNÄ

Puijon torni on saanut toimia monien kansainvälisten kilpailuiden ja maailmancupien näyttämönä jo vuosien ajan. Varsinkin yhdistetty, jossa mäkihyppy ja hiihto yhdistyvät, on ollut suosittu ja paljon kilpailtu laji Puijon alueella. Myös mäkihypyssä on kilpailtu monella tasolla. Puijon alueella on niin hyvät puitteet talviurheiluun, että siellä on kilpailtu kansainvälisellä tasolla myös mäkihypyssä.

Suomalaiset ovat saavuttaneet mukavia sijoituksia Puijon kisoissa kautta aikojen, mikä on saanut katsojia paikalle vuosi toisensa jälkeen. Ei kuitenkaan kannata unohtaa murtomaahiihtoa, sillä sekin on kerännyt osakseen mukavasti suosiota.

Viimeisimmät artikkelit

Talviurheilu
Talviurheilulajit aloittelijoille: Vinkkejä ja ohjeita talviurheilun aloittamiseen
by Veera/ on 12 Jun 2023

Talviurheilulajit aloittelijoille: Vinkkejä ja ohjeita talviurheilun aloittamiseen

Talviurheilulajit tarjoavat upean mahdollisuuden nauttia aktiivisesta liikunnasta ja lumisesta maisemasta. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan talviurheilua, tämä opas tarjoaa sinulle vinkkejä ja ohjeita aloittamiseen. Oli kyse sitten hiihdosta, luistelusta tai lumilautailusta, kerromme tässä artikkelissa muutamia askelia, jotka auttavat sinua aloittamaan harrastamisen. Aloita urheilu katsomalla eri talviurheilulajit läpi Talviurheilun maailma on monipuolinen ja tarjoaa vaihtoehtoja jokaiselle. Tutustu erilaisiin talviurheilulajeihin, kuten hiihtoon, luisteluun ja lumilautailuun. Hiihto voi sisältää sekä perinteisen hiihdon että vapaan hiihtotyylin, kun taas luistelu voi olla sisätiloissa jäähalleissa tai ulkona luonnonjäällä.

Talviurheilu
HELENA TAKALO ON HIIHTÄJÄSUURUUS
by Veera/ on 12 Aug 2022

HELENA TAKALO ON HIIHTÄJÄSUURUUS

Anni Helena Takalo (os Kivioja) on tunnettu suomalainen entinen hiihtäjä. Hän on syntynyt Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa 28. lokakuuta 1947. Hän on maailmanmestari ja olympiavoittaja naisten maastohiihdossa. Takalo on myös toiminut Pyhäjärven kunnan liikuntasihteerinä. Vuonna 2006 Takalolle paljastettiin 2,5 metriä korkea pronssinen näköispatsas, joka sijaitsee Pyhäjärven Pyhäsalmella. Hänen kunniakseen on myös sävelletty kappaleet nimeltään Valssi Helenalle sekä Pyhäjärvi. HELENA TAKALO SAAVUTUKSINEEN Helena Takalon menestykseimmät vuodet sijoittuvat 1970-luvulle. Urallaan hän keräsi yhden olympiakullan (Innsbruck 1976), kolme olympiahopeaa (Sapporo 1972, Innsbruck 1976) sekä yhden olympiapronssin (Lake Placid 1980).

Talviurheilu
SUOMEN MITALIT OLYMPIALAISISSA 2022 ESITTELYSSÄ
by Veera/ on 22 May 2022

SUOMEN MITALIT OLYMPIALAISISSA 2022 ESITTELYSSÄ

Suomen mitalit olympialaisissa 2022 koostuvat 2 kultamitalista, 2 hopeamitalista sekä 4 pronssista. Suomi saalisti siis lähes 10 mitalia, mitä voi pitää kohtuullisen hyvänä suorituksena. Parhaiten kisat muistetaan varsinkin Suomen jääkiekkomaajoukkueen menestyksestä, sillä se onnistui voittamaan olympiakultaa. Tämä oli historiallinen tapahtuma, sillä koskaan aikaisemmin suomalaiset eivät ole onnistuneet voittamaan jääkiekon olympiakultaa. Aikaisemmin olemme joutuneet tyytymään hopeaan, mutta tällä kertaa suomalaiset onnistuivat voittamaan kirkkaimman mitalin. SUOMEN MITALIT OLYMPIALAISISSA 2022 HIIHDOSSA Hiihto oli jääkiekon ohella laji, jossa suomalaiset onnistuivat erityisen hyvin Pekingin olympialaisissa.

Talviurheilu
OLYMPIAMITALIN PALKKIO ELI KANNATTAAKO URHEILU
by Veera/ on 19 May 2022

OLYMPIAMITALIN PALKKIO ELI KANNATTAAKO URHEILU

Olympialaisiin kuluu rahaa, se on selvä, mutta miten eri tavoin voidaan olympiamitalin hintaa laskea? Millainen on olympiamitalin palkkio? Näitä asioita olemme tutkineet ja niistä tuli mielenkiintoista tietoa. Lähdetään kuitenkin liikkeelle siitä, että kannattaako urheilu, jos sitä katsoo itsensä urheilijan näkövinkkelistä. Paljonko urheilija Suomessa saa rahaa, kun hän voittaa olympialaisissa mitalin ja minkä arvoisia eri mitalit ovat? OLYMPIAMITALIN PALKKIO SUOMESSA Talviurheilun olympialaiset tulivat ja menivät, mutta päällimmäisenä jäi mieleen se, että vihdoinkin suomalaisille tuli edes jonkin verran menestystä.

Talviurheilu
SUOMEN MITALIT OLYMPIALAISISSA KAUTTA AIKOJEN
by Veera/ on 17 Jan 2022

SUOMEN MITALIT OLYMPIALAISISSA KAUTTA AIKOJEN

Suomen mitalit olympialaisissa ovat olleet tuttu näky, sillä suomalaiset urheilijat ovat voittaneet mitaleita monien eri vuosikymmenten aikana. Mitaleita on tullut sekä kesä- että talviolympialaisissa, joten olemme saaneet nauttia menestyksestä laajalla rintamalla. Suomi on voittanut mitaleita erityisesti juoksussa, hiihdossa, keihäänheitossa sekä mäkihypyssä. Yhteensä mitaleita on voitettu lähes 500 kappaletta, mikä on huikea määrä näin pienelle maalle. SUOMEN MITALIT OLYMPIALAISISSA JA MENESTYNEIMMÄT URHEILIJAT Suomen kaikkien aikojen menestynein urheilija olympialaisissa on Paavo Nurmi, joka niitti menestystä juoksuradoilla erityisesti 1920-luvulla.

Talviurheilu
SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT
by Veera/ on 14 Nov 2021

SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT

Suomalaiset naishiihtäjät ovat maailmanmestaritason huippuhiihtäjiä. Suomalaiset ovat hiihtokansaa ja meille on maastohiihdolla aivan erityinen paikka sydämissämme. Hiihto on laji, joka on jo vuosikaudet innostaneet suomalaisia istumaan TV:n ääreen arvokisojen aikaan. Suomalaisia legendaarisia naishiihtäjiä löytyy aina 1950-luvulta nykypäivään asti. On oikeastaan pitkä perinne, että juuri suomalainen naishiihtäjä pärjäävät arvokisoissa. Hiihdon taso on toisinaan notkahdellut, kun menestyneet konkarit ovat jääneet sivuun ja nuoremmat tulokkaat eivät ole olleet vielä valmiita voittamaan. ENSIMMÄISET SUOMALAISET NAISHIIHTÄJÄT HUIPULLA Esittelemme suomalaiset naishiihtäjät kautta aikojen ja kenestä olisikaan parempi aloittaa, kuin Siiri ”’Äitee” Rantasesta.

PUIJON TORNI TREENIPAIKKANA

PUIJON TORNI TREENIPAIKKANA

Puijon torni ja alue eivät suinkaan ole käytössä ainoastaan kilpailuita varten. Se on avoinna yleisölle ja kuka tahansa voi harjoitella alueella kilpailuiden ulkopuolella. Niin hiihtoladut kuin mäkihyppymäki ovat ihmisten käytettävissä yleisesti. Mäkihyppyä ei kannata lähteä harjoittelemaan ilman asianmukaista opastusta ja tietoa siitä, mitä on tekemässä.

Puijon torni toimii monien hiihtoseurojen harjoittelupaikkana. Esimerkiksi mäkihyppy onnistuu siten, että sitä aletaan harjoittelemaan pienessä mäessä valmentajan johdolla. Kun taito kehittyy, voi hyppääjä siirtyä aina suurempaan mäkeen. On kuitenkin syytä aloittaa harjoittelu hiihtoseurassa, sillä siellä saa tukea muilta harrastajilta ja valmentajalta. Myös mäkihypyn tekniikan oppii paremmin ammattilaisen avustuksella.

PUIJON KISAT KESÄLLÄ

Kuopiossa kilpaillaan myös kesällä. Mäkihypyn ja yhdistetyn kesäisin pidettävät SM-kisat ovat kiinnostaneet yleisöä jo vuosien ajan, joten ei ole mikään ihme, että nämä kisat pysyvät Puijon ohjelmistossa. Kisat pidetään kesäisin rullasuksilla kilpailemalla. Puijon torni taas mahdollistaa sen, että mäkihyppyä voi hypätä ilman luntakin, sillä hyppypaikan alastulo on sopivaa materiaalia. Puijon kisat eivät siis sijoitu ainoastaan talviaikaan, vaan Puijo elää ja voi hyvin ympäri vuoden.

Rullasuksireitit on suunniteltu siten, että ne haastavat sopivasti, mutta ovat silti turvallisia rullasuksilla hiihtämiseen. Kesäkisoja järjestetään niin ammattiurheilijoille kuin amatööreille. Joskus molemmat ryhmät voidaan yhdistää yhteen kilpailuun.

PUIJON KISAT ENSILUMESTA KEVÄTTALVEEN ASTI

Puijon kisat aloitetaan jo heti, kun ensilumi saadaan maahan. Puijossa pidetään nimittäin vuosittain ensilumenhiihdot. FIS Puijon ensilumenhiihdot kuuluvat Hiihtoliiton virallisiin kilpailuihin. Ne on siis tarkoitettu ammattiurheilijoille, jotka kilpailevat kansainvälisellä tasolla. Ensilumenhiihtojen jälkeen Puijon alueella kilpaillaan milloin missäkin lajissa. Kilpailuja järjestetään niin virallisten maailmacupien kuin harrastelijatasojen mukaan. Myös lapsille on omat kilpailunsa. Puijon alueella talviurheilu voi siis hyvin. Siellä pyritään järjestämään monipuolisesti niin harjoituksia kuin kilpailuita melkein joka viikko. Kuopiossa toimii useitakin hiihtoseuroja, jotka pyrkivät järjestämään harjoituksia ja kilpailuita kaiken ikäisille.